Sabtu, 9 Mei 2015

Home » , , , , » Jus kesihatan untuk usia 40an

Jus kesihatan untuk usia 40anSalam Qaseh,


Bila usia menjangkau 40an, memang ada sahaja yang tak kena. Kita mudah letih, kecergasan sudah tidak seperti usia muda. Mata yang terang juga semakin kelabu, bahkan yang bercermin mata perlu pula bertukar ke kanta bifokal.

Wajah yang dulu berseri mulus pun sudah mula kusam. Yer lah bila dah selalu letih, ditambah dengan tekanan (stress), tak kiralah di tempat kerja mahupun di rumah, ini semua penyumbang kepada keceriaan diri kita. 

Tekanan (stress) usah dibiarkan berleluasa. dari stress boleh jadi penyumbang kepada masalah lain @ penyaki seperti Strok, Insomnia (susah tidur), kencing manis, gastrik dan ulser, boleh jadi juga asthma, darah tinggi mahupun sakit sendiri.Kesihatan di usia menjelang 40
=========================

Ramai selalu sibuk dengan urusan pekerjaan, membesarkan anak sehingga lupa menjaga kesihatan sendiri . Sedar2 usia dah cecah 40an..he he...bak kata pepatah "life began than 40"

Empat puluh adalah waktu yang tepat untuk mengambil nafas dalam, meskipun Anda mempunyai banyak hal di luar sana, lakukan sedikit saja peruntukan untuk kesihatan tetapi yg penting konsisten..

Berikut 8 langkah tetap sehat ketika usia memasuki 40 tahun.

1. Perhatikan kesehatan mata Anda
Pada usia 40, penglihatan mulai berkurang sehingga Anda harus periksa mata Anda. "Awas ya! Jangan salah baca lebel ubat yg doktor beri . He he...

2. Kenali angka-angka Anda
Usia 40 tahun adalah waktu yang tepat untuk periksa kembali tekanan darah Anda, level kolesterol, gula darah dan berat tubuh. "Orang perlu tahu level kolesterol mereka dan jika belum pernah buat pemeriksaan kesihatan sebelum 40 tahun, sekaranglah masanya.

3. Ketahui sejarah keluarga
Selama lima dekad, inilah saat yang tepat bagi Anda untuk melihat dan mengetahui sejarah genetik keluarga Anda yang meningkatkan risiko atas penyakit tertentu seperti kanser atau penyakit jantung.

4. Perhatikan Otot Anda
Apabila memasuki usia 40 tahun, kita kehilangan satu persent massa tubuh kita per tahun. Bertambahnya usia beerti kita kurang fleksibel. Kerana itu, disarankan untuk melakukan yoga atau senaman yang membantu meningkatkan fleksibiliti, keseimbangan dan pergerakan badan.

5. Fiber sahabat Anda
Kerena metabolisme tubuh Anda mula meyusut di usia 40-an maka ambillah lebih sedikit kalori bagi meningkatkan kesehatan. Mineral yg cukup juga sangat penting. Namun Anda harus tetap memastikan cukup fiber dan cairan.

6. Perhatikan gambaran besar gaya hidup Anda
Dr. Elizabeth Jackson, asistant profesor di University of Michigan menekankan perbezaan antara gaya hidup sihat umum biasa dilihat dari pencegahan penyakit jantung dan stroke. Melakukan kegiatan fisik rutin, boleh menurunkan kadar stres, mengambil makanan kaya buah dan sayuran "membantu sistem peredaran darah kita sihat."

7. Berhenti merokok
Usia 40 tahun seharusnya saat yang baik untuk pemeriksaan kesehatan para perokok. "Saatnya lebih serius dan berhenti merokok," Meskipun berhenti merokok tidak mudah, tetapi hal tersebut boleh mencegah penyakit kritikal.

8. Cek Tiroid
Orang yang merasa lelah, bertambah berat badannya, rambut mula gugur dan kulit kehilangan kesegaran, ada baiknya memeriksa tiroidnya. Pengecekan kelenjar di leher ini membantu mengontrol level energi dan mengatur hormon. "Empat puluh tahun adalah saat ketika penyakit tiroid menunjukkan wajahnya," ungkap Fryhofer.

‪#‎QasehPremier‬ & ‪#‎Mineralsole‬ rakan karib anda . Mulakan lah langkah pencegahan seawal waktu .
‪#‎SihatgayaQaseh‬ ‪#‎Sihatsebelumsakit‬

Memperkenalkan Qaseh Gold Premier jus kesihatan untuk usia 40an dan ke atas


Masih Mengekalkan MAKANAN SUNNAH,
✔ Kurma
✔ Madu
✔ Buah Tiin
✔ Habatus sauda
✔Minyak Zaitun
✔ Zhafran
✔ Gam arab
✔ Delima
✔ Ginkgo

Dengan Tambahan Ramuan Terpilih,
✔ Goji Beri
✔ Ekstrak Kranberi
✔ Ekstrak Roselle
✔ Kidney White Bean
✔ Minyak Biji Anggur (Oil Grape Seed)
✔ Kalsium Ikan


untuk pertanyaan/pesanan,
Hubungi 012-5924741


Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


0 ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih atas sumbangan idea anda.. komen anda akan diluluskan sebaik saya online.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...