Jumaat, 6 Januari 2012

Home » , , » Review untuk segmen BlogWalking Mialiana.com

Review untuk segmen BlogWalking Mialiana.com




Salam bahagia,


Ini hanya sedikit review dari segmen pencarian blogger aktif oleh blog Mialiana.com


klik untuk ke link 


Saya baru 1-2 hari ini berpeluang untuk blogwalking menggunakan list link Blogger Aktif yang Mialiana sediakan. dan apa yang dapat saya rumuskan :


  • saya rasa terlalu lambat loading blog untuk membuka 5 blog (sekali tekan link group akan keluor 5 link blog). Lappy saya tak boleh buka banyak tab.. so bila masuk ke blog Mia, saya harus pastikan hanya blog Mia & email sahaja yang ON.. jadi bila dah buka 5 blog = 5 tab, jadi jumlah tab yang terbuka adalah 7.. bercinta nak tunggu loading.. terasa buang masa sedikit di situ
  • dan jadi terkena kejutan bila tetiba jadi bingit dengan blog yang letak lagu tu.. bayangkan jika 3 daripada 5 blog tu ada lagu.. hampeh jer rasa.. rasa nak pangkah jer.. walau ada alternatif dgn off kan sound lappy saya.. tapi saya memang tak suka blog yang letak lagu ni.. loading berat & terganggu dengan musik yang tak kena dek telinga.. jenuh pulak nak cari butang 'stop'.. 
  • ada blog yang langsung tak update blog walaupun sudah 5 hari.. jika dah join list blogger aktif, jadi be-like-one okay... berusaha lah untuk update blog at least 2 hari sekali.. 1 minggu at least ada 3 entri.. rasa rugi jer tunggu loading blog, tengok entri yang sama jer.. 
  • saya kurang suka tinggalkan komen di shoutbox.. tapi kan jadi hangin juga bila kotak komen nya, dah le ada WV (word verification) pastu moderated pulak.. jika dah letak WV tu, tak payah lah moderated.. pilih salah satu sudah la..

cukup lah setakat tu jer komen saya... sekian, terima kasih.


Saya suka BW, tapi kalo camni gaya BWnya.. dengan blog yang tak berupdate, loading lambat saya rasa rugi jer.. baik saya blogwalking ke blog yang dalam bloglist saya ajer..



p/s
Maaf ya Mia.. kakyong tahu Mia dah buat yang terbaik.. tapi kemampuan lappy kakyong ni terbatas & keseronokan nak BW jadi 'ke laut'.. tangok lah jika keseronokan tu datang kembali, kakyong akan mulakan kembali penjelajahan guna list blogger aktif Mia tu.. segmen ni memang bagus sebenarnya.. dapat kenal karenah blog blogger.. 


..

saya menjemput rakan dan kenalan blog untuk menyokong dan sertai contest & giveaway ibu sihat anak riang. terima kasih.





..












Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


29 ulasan:

  1. marah pulak kak yong kite nie :)) drpd 4 rumusan tu, cuma rumusan yg ke 2 paling sy setuju =)) hahahah... mmg x suka blog yg ade lagu :p blog utk dbaca bkn didengar ;) hehehe.... tp taste masing2 la. x leh nak paksa :D hiihihi...

    BalasPadam
  2. salam perkenalan nama ku melor.Nice blog

    BalasPadam
  3. saya belum sempat lagi menjengah ke blog2 tersebut.

    BalasPadam
  4. banyak udang banyak garam, kakyong
    asal jangan terlebih garam dah la

    BalasPadam
  5. @dodol d'blogger yer benar.. tiap org ade taste tersendiri..

    BalasPadam
  6. @Melor salam kenalan melor.. terima kasih sudi singgah sini

    BalasPadam
  7. @tehr dah terlebih garam, org pun tak suka makan... hahahha...

    BalasPadam
  8. terima kasih di atas komen dan penjelasan daripada kak yong.

    inisiatif ini telah pun mia buat. tapi siapa mia, untuk paksa mereka update blog selalu, buang widget lagu, dan pastikan blog ringan. kalau terlalu cerewet memilih, nanti orang tak suka. memang mia sentiasa check blog diorang dan ada juga yang mia dah tegur.

    mia sebenarnya dah test untuk buka 5 blog menggunakan broadband, walaupun lambat sedikit tapi masih boleh dibuka.

    jangan risau ya kak yong list ini akan direview semula pencarian seterusnya pada bulan 5 nanti.

    apa-apa pun terima kasih kerana sudi review segmen mia ini dan mi terimanya dengan hati terbuka. no heart feeling......

    BalasPadam
  9. @Kimmie owh.. kimmie pun ade join yer... sila2 jengah.. tak salah meramaikan kawan..

    ini review general jer.. tapi pukulrata, kalo ade yang sentap, terpulang..

    BalasPadam
  10. @Mia Liana
    bukan salah MIa kalo depa tak update blog sbb Mia ni pencetus & penganjur yg bagus, at least pastikan tiap blog ade shoutbox..

    cuma, kdg2 ade org yg mcm tak ambil port utk berubah, walaupun dah tahu join segmen blogger aktif.. pasti ade tujuan kan, supaya kwn blogger yg tak aktif, jd aktif sikit, kan?!

    then perlu lah juga seseorg jd penegur kan.. org tak mau tegur, biar kakyong yg tegur.. tp hanya secara general jer.. siapa yg terasa tu, cepat2 la buat perubahan.. jika tak mau, terpulang..

    bila jd tukang tegur, org memang x suka.. (risiko bakal dibenci.. nasib badan lah)..

    tp tujuan kakyong nak depa masing2 UP kan blog sendiri.. kalo x suka ditegur, sampai bila2 lah ditakuk tu.. (ntah2 takde pun blogger yg join segmen baca n3 ni kot.. kalo ade pun is si dodol d'blogger jer kot..;) )

    loading tu memang sedikit slow utk kakyong & mungkin tdk utk org lain.. so komen yg pertama tu, mungkin valid utk kakyong je kot.. (hahaha.. tpaksalah sedar diri)..

    anyway thanks for the segmen MIA & kakyong pun bukan suka2 nak komplen bagai.. tp bila dah ade rasa tak puashati.. lebih baik suarakan..

    hrp Mia tak kecik hati.. ni bukan n3 kondem, ni secara generalnya utk semua kwan blog yg join segmen Mia.. hanya komen pertama ditujukan pada Mia, mungkin boleh dikurangkan buka 2-3 link blog ajer utk next one..

    terima kasih.

    BalasPadam
  11. Akak kalau tak update tu maknanya terlalu banyak kerja yang tak dapat dielakkan atau berada di luar lokasi perkhidmatan internet...

    BalasPadam
  12. @kak mah saya baru jengah blog kakmah selepas kakmah komen ni... kalo dr list MIA tu, belum lagi singgah ke blog kakmah..

    lama jugak tak baca catatan perjalanan kakmah.. :) last saya baca tahun bila yer.. 2010 kot..

    BalasPadam
  13. salam kak yong.. ^_^

    sy pun kurg suke blog yg ade lgu..wat lmbat loading je, huhu~..

    sori kak yong, br now smpat nk BW sni.. busy ngan exam, huhu~... T_T

    BalasPadam
  14. setuju dengan kak yong ttg no 2 tu...kalau nk letak lagu pon dlm blog jgn la auto play...sesiapa yg ada sakit jantung leh sekali jalan je kot huhu

    BalasPadam
  15. samala kak yong kalau blog yg ada lagu sy mmg terus pangkah..terganggu yg amat..setakat ni kalau soal kelambatan nk buka blog tu bergantung pd broadband yg dilanggan..tp mmg sy rasa wireless lg laju byk dan 3G dr handphone juga lebih laju.

    BalasPadam
  16. nice review,mcm2 ada dlm dunia blogging ni.

    BalasPadam
  17. @Nisa Greennnpanda u r welcome Nisa.. dlm sibuk exam masih sempat BW.. ni memang gigih..

    kdg2 blog yg psg lagu ni.. tetiba buat kita terkujat.. kalo 2-3 blog sekaligus berbunyi, bygkan lah...

    BalasPadam
  18. Salam K.Yong.. Antara point2 yg K.yong sebut tu zie setuju yg no 2.
    Zie online (BW) sambil dengar2 surah Al-Quran yg ada ka blog zie.. Bila tiba2 ada lagu yg menjerit, suasana BW yg tenang jadi terkejut tiba2.. bila dh jadi mcm tu terpaksa la off volume dan cepat2 pangkah blog yg tiba2 menjerit tu.. :(

    BalasPadam
  19. @Oshin yer betul tu, kalo nak letak jugak.. letak yg bukan auto play..

    BalasPadam
  20. @thomas terima kasih.. memang mcm2 yg kita boleh belajar dr dunia blog ini.

    BalasPadam
  21. @Zie Fauzi setuju dgn zie.. kakyong pun kdg2 pasang juga surah alquran.. terutama yg dihafal..

    baru td ade blogger yg PM kakyong, dia wonder kenapa blog dia lambat loading.. kakyong g la timbang, 990Kb.. ngeri tgk angka tu... hihii.. jenuh tu nak kurangkan muatan dlm 790Kb..

    BalasPadam
  22. Assalamualaikum...dik, sebagai salah seorang yang masuk dlm segmen mia tu.. mmg kpah tak perasan yg masalah2 mcm ni akan timbul.Sehinggalah ada yg review..
    1.masalah lambat loading utk 5 blog... betul mmg lambat, perlu ada kesabaran.Hendak dgn tak hendak jer.. kalau nak, sila tunggu..kalau tak nak..sila pangkah.. tak de yg tahu pun...

    2.mengenai dgn lagu, siapa kita nak halang2 org letak lagu dlm blog..kan.itu kesukaan mereka..Kalau kpah nak start blogwalking, kpah off kan dulu siap2 sound.. jadi tak de lah terkejut mcm kak yong tu..

    3.Blog tak update.. Kalau dah jadi blogger..mestilah matlamat utama nak update blog.Mana2 pegi mesti teringatkan blog tak update.Siapa lah kita ni nak paksa-paksa org update blog..mana kita tahu blogger tu exam ke..sakit ke..busy ke..broadband tak bayar ke..internet slow ke..di luar kawasan ke..bersalin ke..Kpah pun biasa.. tak update blog selama dua minggu sebab sakit..mcm mana nak buat mcm kyong kata tu kalau keadaan tak mengizinkan? sebagai blogger..bkn sengaja tak mau update.. kalau sengaja..baik jgn jadi blogger...!!!

    4.WV dan moderated tu..mesti bersebab. Kalau kyong pernah kena komen lucah-lucah..maki hamun..spam..pasti kyong jgk akan gunakan WV dan moderated tu.WV tu utk me'malas'kan org yg tak ikhlas utk dtg komen..Moderated tu, bagi blogger yg tak sempat nak cek komen segera..patut gunakan. Bayangkan satu komen di blog kyong tulis 'perkataan lucah'.. kyong pulak tak sempat nak tgk komen lagi.. dan komen tu pulak dah ramai yg baca..tak ke malu??
    Masalah Mia liana gunakan WV.. sbb beliau terima byk komen yg tak sepatutnya.. harap maklum.

    ok.. rasanya dah cukup panjang lebar dah ni...bagus jugak ada yg review sbb dptlah kpah dtg komen sini..kan.
    P/s: sila off kan sound dulu jika nak jenguk ke blog kpah sbb ada konti radio di situ.

    sekian. maaf jika terbanyak tulis..

    BalasPadam
  23. @kpah k-poh
    terima kasih atas penjelasan panjang lebar bg setiap komen saya.. ;)

    maaf lambat approved.. pagi tak sempat nak online.. now baru jer balik dr kenduri rumah jiran... :)

    cuma bab kotak komen tu.. kan saya ade mentioned - pilih salah satu, s/ada nak letak WV atau moderated.. mcm blog saya, saya pilih moderated.. yg saya pertikaikan adalah, 2-2 ada.. sgt leceh okay.. ;)


    sekian. terima kasih.. :)

    BalasPadam
  24. Semoga setiap blogger yang terpilih untuk segmen Kak Mia prihatin dan terima teguran Kak Yong secara positif.

    BalasPadam
  25. komen kah pah pun ada rasional jugak..pendapat kak yong pun boleh di terima pakai oleh mereka yg join segmen mia..harap maklum.. :)

    BalasPadam
  26. ehhee tengok kawasan je .. belagak cam YB ..

    general je , terpulanglah owner blog nak letak apa ,

    sebagaimana kita tk boleh paksa mereka buang apa yg tak patut , sebegitu juga mereka tk boleh paksa kita masuk blog mereka jika kita tak suka ..

    BalasPadam
  27. hmm..xjoin segmen ni sbb xempat ...

    sama gak mcm bee ... tgk kawasan ... hehe

    apapu,inisiatif mia buat benda ni mmg bagus utk kebaikan bersama .. cuma masing2 kne perbaiki dan hormat pendapat masing2... tu jer ...

    BalasPadam
  28. terlambat skit baca entry ni, tapi still boleh komen kan, betul kak yong, nak2 ada blog yang taruk lagu auto-play, ya allah bingit, tapi saya always mute kan lappy, bingit bila 5 blog sekali bukak mcm lagu tamil dah jadiknye. satu lagi bahasa yang tunggang langgang contoh " saiya syayang muchuek saiya, saiya nak itew, alaow gedix nyew saiya, tak syukew-tak syukew, jangan marahw2 taw, takmo-takmo" eiii yaks, gedik sangat bahasa. satu lagi belog muda belia yang taruk pic bf atau gf smbil peluk2, terus close blog tu dan tak follow, sekadar pendapat

    BalasPadam

Terima kasih atas sumbangan idea anda.. komen anda akan diluluskan sebaik saya online.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...