Isnin, 26 Disember 2011

Home » , , » Kurus kering lah saya kalau nak kurangkan berat ke 42 kg

Kurus kering lah saya kalau nak kurangkan berat ke 42 kg




Salam bahagia,



kome pun boleh kira berat jisim badan kome   <<--- [klik sini laju-laju]


Saya baru jer kira berat jisim badan saya.. alamak, dia kata saya kena kurangkan berat sampai jadi 42 kg.


Huhhh... 14 kg perlu dikurangkan.. tapi saya rasa berat yang sesuai untuk saya adalah 50 kg.. walaupun ianya 8 kg lebih berat daripada berat ideal yang disyorkan.. 


Rasionalnya :
Pada usia 24-27 tahun , berat saya 40-42 kg. Orang kata saya kurus.
Pada usia awal 30'an & masih bujang, berat saya 45-47 kg. Kawan-kawan kata saya nampak okay jer..
Pada usia 37 tahun, dengan anak 3, berat saya 50-52 kg.. orang masih kata saya slim, sesuai lah dengan status sebagai ibu 


Jadi, saya rasa tak perlu nak turunkan berat sampai ke 42 kg.. cukup lah kan kalau dapat kurangkan 5-6 kg .. nanti kurus kering pulak saya jadinya.. hihiii  big grin  nak turun kan 5-6 kg pun naik semput dibuatnya.. 


nak membuat 10,000 langkah sehari tu.. adoooii.... takat 1000 langkah tu boleh lagi.. hehehhe..  *banyak sangat alasan, camanalah berat badan nak susut *


Bila umur dah hampir 40 tahun ni haruslah (peringatan untuk diri sendiri ni) :
  • amalkan diet seimbang, kena tengok balik lah piramid makanan nih
  • amalkan pemakanan sihat.. kena cari resepi yang sesuai, yang kurang berminyak dan berlemak, kurangkan karbo dan lebihkan serat
  • bersenam.. rasa-rasanya belah pagi molek juga bersenam-robik dengan anak-anak kecil saya..  thinking
  • join aktiviti riadah.. rasanya umur macam saya ni belum TUA lagi kan untuk aktiviti rock-climbing..  batting eyelashes teringin sebenarnya.. 


Untuk dapatkan tips-tips gaya hidup sihat.. boleh jengah SINI.

 

Jom join segmen rerama berterbangan, due 31 Disember 2011, jam 11.59 pm




.. Jom meriahkan sekali contest & giveaway ibu sihat anak riang..





Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...