Sabtu, 3 Disember 2011

Home » , , » Cara meletakkan widget Google + di bog

Cara meletakkan widget Google + di bog





Salam bahagia,


Bebaru ni semasa saya review blog Lin Azlina, saya request Lin buatkan tutorial untuk letakkan widget google +. Tapi sampai hari ni tak nampak lagi LIn buat n3 tutorial ni.




Semasa dok godek2 dan customize blog personal saya, terjumpa lah kaedah untuk menampal widget google + nih... suka suka suka... Alhamdulillah.



Jadi saya kongsi kan kat sini. Semoga ada manafaatnya.


1. Pergi ke website Google Plus Widget

2. Klik pada button Get widget




3. Akan dapat paparan seperti ini, [Settings] maka isilah segala data yang perlu




Isi kan Basic Setting , google+ ID tu boleh dapat dari profile google plus kalian. Yang dah ada google+ akaun pasti tahu mana satu google+ ID. Kemudian, ubah lah 'main area setting', 'title setting', 'Nama text', 'Button' dan 'Buttom text', mengikut citarasa sendiri. Semasa buat apa-apa perubahan tu, boleh tengok preview nya terus.




4. Dah puashati dengan setting, klik pada butang 'Get Code'. 





5. Log-in ke dashboard. Pergi ke Layout dan Add gadget. pilih Html/Javascript , copy paste kod ke dalam nya. Save. Siap.





Jom support saya, klik banner ni yer..




..





Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...