Sabtu, 3 Disember 2011

Home » , , » Cara meletakkan widget Google + di bog

Cara meletakkan widget Google + di bog





Salam bahagia,


Bebaru ni semasa saya review blog Lin Azlina, saya request Lin buatkan tutorial untuk letakkan widget google +. Tapi sampai hari ni tak nampak lagi LIn buat n3 tutorial ni.




Semasa dok godek2 dan customize blog personal saya, terjumpa lah kaedah untuk menampal widget google + nih... suka suka suka... Alhamdulillah.



Jadi saya kongsi kan kat sini. Semoga ada manafaatnya.


1. Pergi ke website Google Plus Widget

2. Klik pada button Get widget




3. Akan dapat paparan seperti ini, [Settings] maka isilah segala data yang perlu




Isi kan Basic Setting , google+ ID tu boleh dapat dari profile google plus kalian. Yang dah ada google+ akaun pasti tahu mana satu google+ ID. Kemudian, ubah lah 'main area setting', 'title setting', 'Nama text', 'Button' dan 'Buttom text', mengikut citarasa sendiri. Semasa buat apa-apa perubahan tu, boleh tengok preview nya terus.




4. Dah puashati dengan setting, klik pada butang 'Get Code'. 





5. Log-in ke dashboard. Pergi ke Layout dan Add gadget. pilih Html/Javascript , copy paste kod ke dalam nya. Save. Siap.





Jom support saya, klik banner ni yer..




..





Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


10 ulasan:

  1. terima kasih atas maklumat ini..hehe..dah letak kat sidebar blog..beralih pada google plus..

    BalasPadam
  2. kakyong...sori...saya berbengkel..tak sempat nk godek2 balik cari tutorial..maafkan saya yer....ingat mlm ni baru nk godek2 tpi kakyong dah buat...anyway..thanks a lot...

    BalasPadam
  3. @Lin Azlina takde masalah LIn... kebetulan kakyong ada masa nak godek2 .. terjumpa lah pulak.. hihiii

    bengkel apa tu LIn?

    BalasPadam
  4. thanks kakyong untuk tutorial ni.. =)

    BalasPadam
  5. Lagi satu nak tambah, widget ini adalah untuk profile id Google dan bukan bagi page Google. Id kedua-duanya berbeza. Dalam Google+ ada page yang boleh kita buat yg ada id sendiri, = sama dengan FB Fanpage ...

    www.hasrulhassan.com

    BalasPadam
  6. @HasrulHassan [HH] yer betui, utk laman google plus, ada kaedahnya tersendiri.. saya memang tidak sebut dalam n3 ini, tapi ada di sini http://www.kakyong.com/2011/11/laman-pages-google-1.html

    BalasPadam

Terima kasih atas sumbangan idea anda.. komen anda akan diluluskan sebaik saya online.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...