Selasa, 9 Ogos 2011

Home » , , , , , , » Kenapa suka salahguna fungsi post tags

Kenapa suka salahguna fungsi post tags

 

 

Salam bahagia,

 

Beberapa hari ni saya suka menggunakan enjin carian (sapa lagi en google la). Masa tu boleh lah nampak blog mana yang selalu berada di mukasurat pertama enjin carian. Thumbs up


 

Tidak dinafikan untuk blog yang berhosting sendiri dan menggunakan platform wordpress memang mudah mendapat tempat di mukasurat pertama enjin carian google.

 

Dengan syarat :

  • menggunakan plugin SEO yang sesuai

  • memaksimakan fungsi post tag / tagging



Untuk blog kakyong.com ini saya menggunakan plugin All in one SEO pack. Sebelum ini saya gunakan plugin SEO Platinum. Actually ade banyak plugin SEO yang boleh diguna pakai. Saya pun tak tahu plugin SEO mana yang terbaik. Saya main belasah jer.. kan saya baru belajar lagi pasal hal SEO & hosting ni.. banyak perkara lagi yang saya masih blurr.. Nerd smile


 

UNtuk pos tag pulak, saya kadang-kadang main hentam/belasah jer.. yang penting apa yang saya tag tu mestilah senada/selari dengan content/isi kandungan n3. Saya pun sebenarnya tak rajin nak buat tagging yang meleret-leret. Asalnya ia menepati content n3 sudah lah... tak kuasa nak buat tagging sampai berdozen-dozen... :D





CUMA yang saya bengang sikit la.. ade blogger yang macam sesuka hati jer letak tagging ni.. kadang2 tu tak reflek pun dengan isi kandungan n3.. tolong la jangan buat macam ni.. sebab tu dah dikira MENIPU tau.. Steaming mad



contohnya la, saya mencari lirik lagu. Semasa membuat carian di google saya jumpa lah beberapa blog yang tag lirik lagu yang berkenaan, Tapi yang hampehnya, bila dah masuk ke blog tu & baca isi kandungan n3 nya, tak ade pun lirik lagu, yang ada hanya sinopsis jer.. kan , nak marah pun ada dengan blogger yang ‘tamak’  macam ni.. . Smile with tongue out  Kot iyer pun nak dapatkan trafik tinggi dari SEO, tak payah lah nak tipu.. berhemah lah sikit. Dan mungkin juga ada blogger yang tak aware pasal ni.. main tiru cara orang lain buat... boleh jadi jugak.



Please bear in mind “tag” ni tak sama dengan “search” tau.




 

Apa yang kita SEARCH tak semestinya jumpa @ dapat.. Tapi TAG adalah item yang sepatutnya menepati isi kandungan/keyword yang dicari. Disappointed smile


 

Sudah beberapa kali saya terkena dengan tag yang MENIPU dari blog tersebut. (saya blurkan domain blog..kome nak tahu, carilah sendiri). so, basically lepas ni saya memang takkan masuk lah blog tu… no point jer kan, kalo apa yang saya cari rupanya DUSTA belaka.. Smile with tongue out



Jadi, bila kome nak buat post tags tu.. bior le BETUL-BETUL punya.. jangan le isi n3 lain, dan lain pulak yang kome tag. berblog ni kena lah berhemah juga.. kalo nak belasah ke bedal ke main hentam ker.. bior ler berasas.. Winking smile  tunjuk le diri tu blogger yang cheghodik bertempat.







Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...