Isnin, 16 Mei 2011

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Selamat hari Guru

Selamat hari Guru

 

 

Salam bhagia,

 

Hari ini 16 April 2011 – Hari Guru.

 

Terima kasih cikgu… <<< ini n3 lama saya di blog sana… saya rindu dengan semua cikgu-cikgu yang pernah mengajar saya..

 

Sekolah pertama saya adalah Sekolah Rendah Kerajaan Bandaran SIbu No.3 (SUDC No3).. saya cuba google lencana sekolah.. tapi tak dapat, tak tahu lah jika sekolah ini sudah bertukar nama… Sad smile SUDC No3 adalah sekolah pertama saya.. saya masuk pada penggal kedua tahun 1979 dan saya tinggalkan sekolah ini selepas penggal pertama berakhir pada tahun 1981.

 



Pernah bersekolah di Sekolah Kebangsaan Ladang HUntly.. walau hanya 1 penggal, tapi kenangan tu memang diingati sampai kini.. saya ingat lagi, kelas saya tu hanya berbumbung & tiada berdinding.. di situ lah kami murid-murid darjah 3 belajar…

 



 

DI Sekolah Kebangsaan Seberang Takir pun saya bersekolah hanya 1 penggal.. penggal terakhir semasa saya dalam darjah 3.. Saya gembira sebab cikgu Dayang menjadi teman saya bersembang dalam bahasa Sarawak . masa tu baru balik dari Sibu, memang pekat lagi la melekat dengan loghat Sarawak..sekarang??? takat ingat 3-4 patah perkataan jer… huhuuu… Smile with tongue out

 



Di sekolah kebangasaan Bukit Tok Beng, saya belajar dari tahun 1982 hingga penghujung tahun 1984.. 3 tahun saya kekal di sekolah ini.. sekolah yang paling banyak kenangan manis… saya sayang sekolah ni, dan saya rindu semua kenangan di sekolah ini. Memang best kehidupan zaman kanak-kanak saya di Terenganu… Thumbs up sampai hari ni saya masih rindu dengan Ganu.. rindu nak pergi ke pantai hari-hari.. rindu nak makan kepok lekor hari-hari.. rindu macam-macam lah.. rindu nak baik bot penambang dari Seberang Takir ke KT. Rindu nak menyusuri jalan2 yang pernah saya lewati di Kg Telaga Batin, Teluk Ketapang.. saya harap saya dapat ke sana lagi Smile

 



 

Semasa Tingkatan 1, saya bersekolah di sini.. hanya 1 penggal sahaja.. Jan-Mar 1985.  tapi masa sekolah di SIF, saya jadi pengawas.. Pengawas yang suka mendajalkan budak yang tidur dalam kelas… Nakal sangat masa tu, heran jugak kan pasal apa cikgu lantik jadi pengawas.. saya suka duduk di belakang sekali dalam kelas.. setiap hari saya akan pastikan bekalan ‘peluru’ (alah lipatan kertas jer..) Smile with tongue out cukup dan juga stok getah..

KOme mesti tau nyer.. kertas dilipat kecik2, pastu kita lipat dua kertas tu &  tegek atas getah & target le kepala @ telinga budak2 yang suka tidur dalam kelas…  Open-mouthed smile

 



 

Saya juga bersekolah di sini selama 1 penggal.. April – JUn 1985.. kat sekolah ni saya budak baik.. heheh.. Winking smile terculture-shock sikit sebab sebelum ni sekolah dengan budak melayu jer.. masuk situ cina-indian-anak orang asli pun ada… Actually semasa bersekolah di SIbu dulu pun saya ada kawan dari kaum Iban, Malanau dan Cina.. ntah lah, masuk sekolah menengah di SMDBCM Yusof ni.. memang saya jadi sedikit pasif.

 



 

Saya hanya tahu mendapat tawaran masuk ke MRSM pada bulan Februari 1985.. dan mendaftar masuk pada Jun 1985. Ohyer, saya amik ujian untuk masuk ke MRSM di MRSM Kuala Terengganu pada tahun 1984.. Susah sangat soalan nya.. masa pulak terhad.. hanya 40 soalan pertama ajer saya jawab sambil berfikir, soalan seterusnya, saya main tanda jer.. Smile with tongue out tu pasal la tak berharap pun untuk masuk MRSM… tapi memang rezeki saya di MRSM Terendak.

Saya bersyukur menjadi pelajar yang terpilih ke MRSM Terendak.. kehidupan di asrama (kami biasa sebut maktab) memang indah.. macam2 kenangan pahit manis.. banyak yang dipelajari.. Terima kasih cikgu.. atas semangat yang disuntik.. saya rindu dengan lagu2 kenangan : Anak  kecik main api, lagu MRSM, lagu negeri Melaka.. Smile

 

Mat Zubir Ramli

 

Semasa sedang menggogel gambar matrik MRSM Kulim, saya terjumpa gambar pengetua semasa saya di matrik MRSM Kulim, Encik Mad Zubir Ramli atau lebih dikenali sebagai MZR di kalangan pelajar.. ini antara pengetua yang saya tidak akan lupa… Open-mouthed smile tapi saya tak dapat nak masuk ke website/blog tu sebab ada masalah.. tapi sempat lah saya save gambar pengetua saya ni.. Thumbs up walau kualiti gambar tidak berapa bagus.. tapi sangat ‘manis’ dapat simpan gambar ini.

 



 

dan untuk semua kenangan pahit manis sepanjangan zaman persekolah saya, hinggalah saya di kampus UUM.. saya nak ucapkan TERIMA KASIH CIKGU.. tanpa cikgu-cikgu semua, siapalah saya hari ini.

 



 

source gambar : izoblog

 

Selamat hari GURU buat semua teman blogger yang bergelar GURU… Smile anda semua memang hebat.. Tahniah kerana sentiasa menjadi idola pelajar..  teruskan menjadi guru yang berdedikasi .

 
Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara – tema hari guru 2011

 



Buat kawan-kawan, senior & junior Ansara Terendak.. selamat meRAIkan cikgu-cikgu malam ni.. jangan lupa snap foto banyak-banyak.. saya tak dapat hadir... walau hati saya meronta-ronta ingin berada bersama kalian... :)

 

 

salam kasih sayang,

 


Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


24 ulasan:

  1. selamat hari guru juga.
    banyaknya tukar sekolah. parents kyong tentera eh

    BalasPadam
  2. jemarioren,
    yer.. kakyong anak tentera.. ;)

    BalasPadam
  3. banyakkkkknyyeeeee sekolah Kak Yong ni...
    awok dua je...
    sekolah rendah...SK Kg Pasir Puteh, Ipoh...
    sekolah menengah... SM Jln Pasir Puteh, Ipoh...
    habeh tu le baghu meghanto dok tempat oghang ...ITM Segamat.....

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum KakYong, pe kabor? Nostalgia nampak teringatkan guru! Akak kali ni betoi2 jadi guru, walaupun sementara utk 2 bulan, kat Pahang ni. Tima kasih utk ucapan tu KakYong!

    BalasPadam
  5. salam kak limah,
    mengajor sekolah mana tu kak... ;)

    BalasPadam
  6. yeob,
    anak soja mcm ni la...
    tp lebih baik tak byk sekolah.. jenuh nak ingat...

    owh.. lulusan ITM.. :)

    BalasPadam
  7. bolehkah kita menjadi guru yg baik kepada anak2 kita?
    hmmmm..........


    yg penting, esok malam ada asmara.ekekekekeke

    BalasPadam
  8. wow..banyak betul skolah kak yong..tak sangka kak yong penah skolah kat 3 buah skolah @ trg..patut la rindu benor ngan Ganu...insyaallah ada rezeki mesti smp jugak nnt ni..kat teluk ketapang skrg femes dgn ICT..bukan lampu lip lap..Ikan Celup Tepung..hahahaa

    BalasPadam
  9. terima kasih Ayesha Ramlee,
    Ibu adalah guru pertama anak-anak..

    BalasPadam
  10. Yatie,
    tu la pasal.. Ganu sagt istimewa di hati kakyong..
    dulu ingatkan dah bleh jd org Ganu.. sekali xde jodoh.. :p

    BalasPadam
  11. syida,
    kita cuba yg terbaik.. walaupun yg terbaik pd kita, tak mcm terbaik di mata orang..
    yang penting kita telah mcuba.. mencuba tu lebih baik drp tak buat apa2 kan..

    BalasPadam
  12. selamat hari guru...

    byk nyer sekolah kak yong...sya ada 5 sekolah, 1 kolej, 3 IPT...he3

    BalasPadam
  13. sya,
    5 sek,. 3 IPT.. hebat tu... ;)

    BalasPadam
  14. Merata kakyong bersekolah ya. Luas berjalan, banyak pengalaman. :)
    Jasa guru tak terbalas.

    BalasPadam
  15. Yati,
    sungguh,, tak terbalas.. seperti juga jasa ibu & ayah

    BalasPadam
  16. banyaknya sk tmpt kakyong menimba ilmu..mesti byk pengalaman yg dikutip.....

    BalasPadam
  17. anak askar mcm ni lah kak nza..
    seronok dpt merasa pengalaman hidup di negeri orang..
    dah tua2 ni baru nak tinggal tetap di Perak

    BalasPadam
  18. byk jgak skola yg kakyong pegi eyk... :)

    BalasPadam
  19. cik lya,
    anak sojar.. mcm tu la..

    BalasPadam
  20. wah banyak sekolah biasa kalao ayah kerja kerajaan cm tu lah kan tp bee byk juga sekolah hehee

    BalasPadam
  21. bee,
    anak askar.. dok pindah randah jer la..

    BalasPadam
  22. wah merata dah kkyong skolah yer...sarawak pun ada !

    same juge dgn hanie..byk kali pindah2 skolah masa skolah rendah la...skolah mngh alhmdllh stay stau tu jer ;) ayah bukan askar tp gemor brpindah2 ...

    BalasPadam
  23. hanie,
    tu le.. masa sek rendah tu, dr sibu, balik kg mak dulu.. sek 1 penggal sementara ayah dpt rumah kat Ganu..
    lepas dah dok Ganu, rumah 1st tu tepi kubur (dekat sbrg takir).. tu yg sek kat seb takir..
    pastu hjg tahun pindah rumah kat kg duyong, dekat dgn bkt tok beng.. terus pindah sek sekali, sbb sek lebih dekat, leh pergi jalan kaki jer..

    BalasPadam

Terima kasih atas sumbangan idea anda.. komen anda akan diluluskan sebaik saya online.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...