Sabtu, 14 Mei 2011

Home » , , , , , » Segmen review no.8 : Teratak Mawaddah @ Ummu Auni

Segmen review no.8 : Teratak Mawaddah @ Ummu Auni

 

 
Red rose post ni dah publish di kakyong72.blogspot.com, pada 11 May 2011, tapi sebab blogspot sedang ‘mereng’ sekarang., semua n3 blogger pada 11 May 2011, semua dah kena padam.. tak pasti lah pulak, adakah blogspot akan ‘letak’ semula.. Smile with tongue out Red rose

 

Salam bahagia buat semua,

 

Maaf kerana blog ni (merujuk blog sana yer) sudah bersawang-sawang… *fuh fuh fuh…* konon2 tiup segala sawang dan habuk yang ade… Winking smile

 

Sian kat blog ni, ibu ni asyik meroyan kat blog sana, tu yang sampai terlupa blog di sini.. blog yang selalu beri hadiah & rezeki untuk anak pun turut terbiar.. lama dah tak join GA & contest ni.

 

Okay, terus kepada tujuan.. hari ni ibu ade mood nak mereview blog ummu auni.. tapi ibu review ringkas2 jer lah… maaf yer andainya ianya tidak menepati expectation.

 



 

Blog ummu Auni ni simple ajer.. takde widget yang pelik2 yang boleh buat sakit mata.. Rasanya sudah 1 tahun juga ibu kenal ummu Auni nih.. nampak orangnya lemah-lembut.. Ibu suka dengan tagline di header “ berkeluarga hingga ke syurga” .. Thumbs up

 



Blog Teratak Mawaddah ini berada pada ranking yang okay.. Ummu Auni ni tak la update blog dia hari-hari.. dalam 1 bulan ade belas-belas jer.. Tahniah, Ummu Auni.. teruskan update blog dengan perkongsian yang menarik. Winking smile

 



 

Walaupun followers belum cecah 100 orang, tapi ranking blog pun not bad.. sebab template blog dah mesra SEO.. tak pasti ummu Auni ada letak meta-content atau tidak.. kalo letak breadcrumb pun okay.. buleh jer refer n3 ini.

 

 



 

Memandangkan layout blog yang simple, ibu rasa mungkin item2 di sidebar perlu dikurangkan.. sepatutnya boleh menten lebih ringan lagi ni

 



contohnya widget top 10 members ni.. ibu kan dah lama buang.. sebabnya ia tak 100% berfungsi dengan jayanya.. kalo follower masuk blog kita, tapi kalo tak klik ‘sign-up’ dia widget followers tu, kadang2 visit tidaka kan dikira.. so pointless jer widget nih.. kalo dibuang pun tak mengurangkan apa-apa.. Winking smile

 



begitu juga widget nih.. tak mencacatkan blog pun jika dibuang. Winking smile

 

Ibu cadangkan Ummu Auni :


  • kemaskan bahagian sidebar supaya tidak melurut panjang ke bawah, buang widget yang tidak berkenaan

  • buat footer 3 column dan letakkan bloglist dibahagian footer

  • masukkan meta-content. refer link Panduan memasang Meta tags


  • blog ummu auni ni tak pasang iklan pun.. so kalo nak jana pendapatan pasif, sila lah daftar dengan NUffnang


  • kotak komen tu dah okay dah jenis pop-up,, cuma tak berkenan sebab ade wordverification (WV).. sila off kan yer… Winking smile


  • kotak jerit tu warna cam tak senada dengan layout blog., kalo rajin tukor lah background kotak jerit tu..


 

Selain tu, takde apa dah nak tegur… cuma nak clarify beberapa suara2 sumbang yang tak gitu suka dengan review2 yang ala2 supaya blogger make-up kan blog.. nanti terbuang masa sia-sia dok make-up blog.. blog jer comel, tapi n3 hampeh.

 

Tapi selalunya bila kita masuk pada blog yang comel & sedap mata memandang, kita sure teruja juga nak singgah selalu kan.. Winking smile Kalo blog tu sarat dengan macam aksesori bling2, kita pun rasa nyampah nak singgah lagi.. yer dak.. Smile

 



 

p/s

beruntung guna Window Live Writer nih… boleh jer retrieve post yang dah kita publish kat blog & postkan semula ke blog lain.. Winking smile

 

 

salam kasih sayang,


Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...