Ahad, 15 Mei 2011

Home » , , , , , , , , , » Kenapa blog moms @ ibu-ibu perlu mesra SEO

Kenapa blog moms @ ibu-ibu perlu mesra SEO

 

 

Salam bahagia,

 



source : google

 

Hari ni kita sembang santai-santai pasal SEO (search engine optimazation) dan n3 ini khas untuk blog kawan-kawan ibu @ mom bloggers. Yang lelain (yang bukan status mom-blogger) tu, kalo berminat just read-in-between-the-line okay.. still ade intipati yang ingin saya kongsikan.. Winking smile

 

1stly, mommy-blogger tolong betulkan mind-set.. hanya kerana blog mommy-blogger kebanyakannya blog berbentuk peribadi.. maka blog kome tak perlu mesra SEO???  Smile with tongue out







 

Meh sini dengor baik-baik., n3 di blog ibu-ibu/mak-mak/moms ni lah sebenarnya yang ada banyak info perkongsian.. antaranya :


  • pengalaman semasa mengandung.. ni ramai ibu2 yang membuat rekod kan.. Winking smile >> ini boleh jadi tips & panduan untuk ibu-ibu yang baru @ pertama kali melalui pengalaman mengandung


  • penyusuan ibu – khasnya untuk ibu bekerja, pengurusan ebm, isu2 & cabaran dalam penyusuan ibu Smile .. >> sangat berguna semua maklumat ni.. jadi kalo nak harap kawan blog, berapa ramai sangat.. so jadikan blog mesra SEO, lebih ramai akan dapat manafaat


  • pengalaman dalam/semasa berpantang – banyak tips juga di sini kan.. walau pun kome tulis dalam bentuk informal, tapi info yang informal ni lebih berharga daripada ditulis oleh mereka yang professional Winking smile


  • tips penjagaan bayi – dari lahir hinggalah umur pandai berjalan.. ni semua bagus untuk perkongsian global.. n3 macam ni bukan syiok sendiri okay.. mungkin kome rasa itu hanya milestone anak kome jer. tapi kome tahu tak, n3 kome tu bermakna untuk mereka (ibubapa) yang lain juga.


  • pendidikan awal anak – ini adalah topik yang sangat bagus untuk perkongsian.. apa juga pendedahan yang kome buat/rancang untuk pendidikan/perkembangan anak-anak.. tak kira lah ajor menulis, guna kad imbas, ajor anak main2 air, ajor anak main cat, conteng kertas dsb.. itu semua perkongsian yang bagus.. jadi, adakah salah kalo saya kata, ibu2 blogger ni memang harus mesra SEO kan blog.. Winking smile


  • resepi dan makanan best-best.. kadang2 orang suka cari resepi yang simple dan masakan dari rumah yang stail campak-campak tu.. so, best kan kalo lebih ramai boleh belajor resepi/masakan kome.. Open-mouthed smile


  • cuti-cuti malaysia – ni kan kome yang selalu pergi bercuti ni.. kadang2 kome tahu tak, n3 kome tu sangat bermaklumat. boleh menjadi panduan untuk mereka yang tak pernah lagi sampai ke tempat tu.. so salah ke kalo blog kome mesra SEO..nak simpan sendiri2 jer n3 tu buat apa? Smile with tongue out


  • jalan-jalan cari makan – blog ibu2 kalo citer pasal makan-makan.. memang mabeles.. so takkan nak simpan sendiri-sendiri jer.. kongsi la.. luaskan lagi perkongsian tu.. jadikan blog mesra SEO.. mungkin kome rasa kedai yang kome selalu pergi tu kedai kecik yang tak femes.. tapi mungkin kawan blogger yang kena outstation ke tempat anda, so dapat juga deme singgah ke kedai yang makan best-best tu… Winking smile


  • pengurusan makanan pejal bayi – ini juga topik yang sangat bermanafaat untuk dikongsi.. saya selalu nampak beberapa blog yang membuat n3 yang bagus Thumbs up tentang makanan pejal bayi.. tapi sayang blognya tak mesra SEO.. maka maklumat bermanafaat itu hanya berlegar dalam lingkungan yang kecik sahaja.. rugi kan…


  • tips pemilihan tempat asuhan dan tadika/taska untuk anak-anak.. n3 kome mungkin la tidak direct bagitau tips & panduan.. tapi bila kome frust dengan pengurusan taska.. kome sebenarnya sedang hightlight apa yang ibu bapa perlu amik kesah


 

Ada banyak lagi sebenarnya perkongsian dari n3-n3 ibu2 blogger nih… kalo saya nak senaraikan, memang panjang berkajang-kajang entry ni. Smile with tongue out

Saya tak pernah melihat n3 di blog ibu-ibu ini sebagai perkongsian peribadi yang tiada value okay.. jadi blogger yang bergelar ibu, tolong lah jangan menyorok dalam cengkerang macam penyu @ kura-kura okay…  luaskan lagi capahan blog kome.. sebab saya tahu ramai ibu2 yang boleh menulis dengan lebih baik, boleh berkongsi tips untuk manafaat semua ibu2 blogger yang ada… Thumbs up

 

Jadi, tolong la jangan la beri alasan ‘saya blog untuk syiok sendiri jer.. tak minat lah pasal SEO nih”… jadi bila saya review blog kome supaya kome jadikan blog kome mesra SEO.. buat jer dan buka lah minda dan berfikir dengan positif..

 
SEO not only about trafik or page view okay.. it’s about sharing, sharing good info with a big crowd.. more crowd, more friends.. the more the merrier.. Winking smile

 

next n3 saya kongsikan tips untuk menjadikan blog post @ n3 kome supaya mesra SEO.. tapi sebelum tu kome kenalah jadikan blog kome mesra seo..

 

Apa2pun saya tinggalkan link ini untuk kome study Winking smile

 

 

salam kasih sayang,


Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


32 ulasan:

  1. betul tu kak yong. walaupun blog peribadi tapi lebihkan pada perkogsian. miza pun tak kawin lagi. nanti dah kawin mesti nak search pasal mengandung dan sekutu dengannya. hikhik :D

    BalasPadam
  2. yup mIza..
    kalo byk blog ibu2 yg tak mesra SEO.. payah juga nak cari maklumat kan...

    BalasPadam
  3. Maap ler,teman bukannya ibu pun

    Tapi apa yang teman nampok,deme ini macam menulis sahaja.Tak payah kisah pasal trafik semua ini.Almaklumlah,nak susu anak lagi,nak memasak lagi.Tak ke susahkan depa semua ini.
    *mood nak bahasa perok.

    BalasPadam
  4. haiqal,
    kakyong pun ibu tau.. memasak, mengemas rumah, semua kerja rumah buat sendiri.. hatta anak masih nyusu badan..

    tp kan dah alang2 jd moms blogger.. kita kaut/raih/belajor segala skill blogging yg boleh... ;)

    cer tgk.. kujie, yanmie, cikmin tu ibu juger... ;)

    BalasPadam
  5. hehehehe good info dr kakyong.. tq kak

    ok gak tu... sekurang2nya bo berkongsi ape yg kita nk kongsikan... cz mom2 blogger n i byk cite ttg penjagaan, telatah dan pendidikan ank...

    BalasPadam
  6. betul tu kak yong at least ramai yg dapat manfaat nya ..

    BalasPadam
  7. sama2 MZ..
    sharing is caring kan

    BalasPadam
  8. betul Nur,
    no reason tak mau blog mesra seo.. ;)

    BalasPadam
  9. yup Bee,
    harapnya lepas ni ibu semua mesrakan seo blog deme kan... ;)

    BalasPadam
  10. masa bee dgn blogspot dulu pun bee buat semua tutor untuk mesra seo tk semestinya wp je , memang ada keyword yg masuk sambil2 tulis entri tu

    BalasPadam
  11. hanie rasa mcm banyaaak lg perkara tak dishare dlm blog...kdg2 mentaliti tu terkeliru sikit kan ... takut org kate syiok sndiri lah...pedulikkan ye dak ? ;P

    BalasPadam
  12. setuju!!!tu yg kdg klu letak resepi campak2 15 minit siap,tibe2 traffic agak tinggi,hik3

    BalasPadam
  13. entry yg sgt best k/yong. share lagi..nak tahu lagi :)

    BalasPadam
  14. Insya Allah Tie..
    kena tunggu mood, bukan senang nak olah & tunggu ilham mari.. dah 2 minggu nak tulis ni.. :p

    BalasPadam
  15. zety,
    bagus la camtu...
    bukan nak sebuk hal trafik sgt kan.. yg penting sharing tu...

    BalasPadam
  16. nk kena study dr kakyong nie or kakyong boleh tlg akak...help me!!!!!...TQ.

    BalasPadam
  17. hanie,
    apa lagi.. blog dah mesra seo..
    lontar kan idea2 yg ade utk perkongsian...
    hanie memang ade byk pengalaman yg boleh dikongsi..
    buat apa simpan , mungkin ia akan mbantu yg lain... chaiyook.. terus kan menulis hanie..

    BalasPadam
  18. Bee,
    utk blogspot, tajuk tu mesti sharp to the point.. sbb blogspot tak byk tool..
    selain template & segala meta tag ...

    BalasPadam
  19. kak nza,
    boleh jer... email jer bebila.. ada msa saya tolg apa yg kak perlu nak tahu

    BalasPadam
  20. kak yong..saya pn x reti SEO ke apa ke.huhu..berblog sekadar coretan peribadi. nk kena belajar ngan kak yong nih.. :)

    BalasPadam
  21. UMMIUmmair,
    Insya Allah.. pelan2 belajar.. lama2 tahu lah...
    check & study link yg kakyong bagi tu...

    BalasPadam
  22. betul tu kak yong... jom kongsi apa yg ada... sya pun byk yg dikongsi...tp selalunya simpan dlm kepala aje...bila ada masa nk tulis..idea hilang ntah kemana...he3...

    BalasPadam
  23. sya,
    apa lagi,,bila idea mari, cepat2 draft kan...

    BalasPadam
  24. nice entry.. setuju ngan point kak yong.. pernah try nak buat jugak, tp xjadi2 pun..nak kena study lagi nih......

    BalasPadam
  25. chekna,
    pelan2 study.. nanti dah faham, ok jer,.

    BalasPadam
  26. thumbs up kak yong!! suka n3 ni..setuju benor dengan apa kak yong kata...saya sendiri kdg2 ada rasa takut nak cerita lebih2 bab pendidikan awal / aktiviti bersama anak-anak sebab saya hanya bercerita dr pengalaman yg dilalui esp kat Taska Nadhira..takut org kata, saya over walhal takde background childhood education lgsung.

    BalasPadam
  27. Yatie,
    harap2 lepas ni kawan2 moms blogger akan terus berkongsi..
    alang2 dah jadi moms blogger jom kita sama2 kongsi info yg bermanafaat..
    x suka bila ade org pandang moms blogger ni sebelah mata jer... :p

    BalasPadam
  28. entri yang sangat menarik ni kakyong..

    saya sebenarnya banyak nak kongsi, tapi tu ler, idea nak mengarang plus masa tak berapa nak ada..hmm..

    Jom join :Nak menang souvenir dari Swiss? Meh join MBS Giveaway

    Belog kami :Notre Belle Histoire

    BalasPadam
  29. Has,
    kongsi jangan tak kongsi... ;)

    BalasPadam
  30. Ibu Mifzal,
    hanya sedikit perkongsian jer... ;)

    BalasPadam

Terima kasih atas sumbangan idea anda.. komen anda akan diluluskan sebaik saya online.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...