Sabtu, 21 Mei 2011

Home » , , , , , , » Aliya boleh tulis dengan betul

Aliya boleh tulis dengan betul

 

 

Salam bahagia,

 

Ini adalah rentetan dari n3 semalam Adakah kerana dia kidal?!!!

 

Yup, sebagai seorang ibu saya memang risau.. walaupun umur 5 tahun macam terlalu awal untuk risau yang bukan2 dan kalo saya tekun mengajar, saya percaya, Fikri boleh menulis dengan baik dan tidak terbalik..

 

Saya pun tidak berhasrat untuk membandingkan kebolehan anak.. Smile with tongue out

 

tapi lepas saya baca komen kawan2 di n3 Adakah kerana dia kidal?!!! dan ade yang sebut tentang penyakit dyslexia.. saya mula teringat, Fikri memang sejak umur 4 tahun lagi dia memang menulis terbalik… tapi saya tak amik pusing sangat, sebab saya fikir bila dia dah bersekolah, dia akan dapat menulis dengan betul…

 

dan saya teringat, anak kecil saya si ALiya yang belum lagi mencecah umur 3 tahun.. boleh menulis huruf P, D tanpa terbalik…

 

ini gambar yang agak lama.. (jenuh gak cari dalam folder..)  saya kadang2 malas nak snap foto bila buat aktiviti dengan anak2.. bukan apa, kadang2 tak menang tangan.. Smile with tongue out

 



 

Gambar ni saya snap bulan lepas… Smile see, Aliya tak tulis terbalik, ada lah rupa hurup P @ D  kan Smile with tongue out … jadi sekarang ni, saya memang kena memberi tumpuan supaya Fikri berlatih menulis dengan lebih banyak.. erkkk… tapi kena tengok juga mood dia.. sebab ada masa dia buat derk jer, bila ajak belajar..

 

Aliya pulak, dia ni suka perhati apa yang abang dia buat… kalo abang buat kerja sekolah, Aliya pun sibuk la menempel sekali… saya sebenarnya tak pernah ajar dia ABC pun.. dia banyak perhatikan abang dia jer.. Hot smile Rasanya Aliya ni banyak amik perangai ibu ia, suka ‘observe’ dan banyak belajar dari ‘observation’..

 



 



 

 

 

salam kasih sayang,


Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


20 ulasan:

  1. waa..baguslah aliya.. Zahra ni saya tak pasti pulak..ekeke..tak nampak batang hurufnya lagi.. jap nak gi skodeng entri kidal tu..

    Jom join :Nak menang souvenir dari Swiss? Meh join MBS Giveaway

    Belog kami :Notre Belle Histoire

    BalasPadam
  2. sebenarnya Nur lupa nak bgtahu pasal penyakit ni adalah mcm label yg diberikan bila seseorang kanak2 menulis terbalik. Kebanyakannya bila meningkat dewasa dgn latihan dan ransangan yg baik, mereka boleh menulis dgn baik. Nur pernah kena present pasal penyakit ni jd ada juga buat research sikit2 masa belajar dulu. Yg penting ramai celebriti mcm Tom Cruise pun sebenarnya seorg yg dyslexic masa dia masih kanak2.

    BalasPadam
  3. alhamdulillah, bagus2... bijak nanti tu...

    BalasPadam
  4. Ayesha,
    harapnay begitu lah.. Amin

    BalasPadam
  5. Nur,
    tu la.. ibu nya la kena cari jalan..
    dan kena sabor juga.. kdg2 x leh sabor mengajor fikri ni...

    BalasPadam
  6. Has,
    xper zahra rajin baca buku..
    Aliya ni buku habis dikoyak.. pen /pensel pun habis dirosakkannya..
    tp dia memang suka menulis.. jd layan jer la..

    BalasPadam
  7. budak-budak sekarang dah cerdik.

    BalasPadam
  8. pandai anak2 kakyong :) pasal dyslexia tu, kalau tak pasti, jumpa lah doktor. anak2 dyslexic perlu dibantu awal.

    BalasPadam
  9. tahniah aliya ...

    cepat pandai tulis ;)

    BalasPadam
  10. Maisarah,
    ni masih proses nak identify & plan utk latih fikri menulis dgn lebih kerap..

    BalasPadam
  11. hanie,
    x leh puji lelebih.. tp ALiya ni memang life dia,.. kalo tak tgk buku, tulis2 dlm 1 hari tu emmang x sah.. koyak buku pun sama.. buat bot kertas, kapalterbang kertas..
    berbeza sikit dgn Anis.. dia ralit dgn tv & rajin ikut ibu solat

    BalasPadam
  12. kakyong...
    izan tak pasti sbb dia tulis terbalik kerana kidal. naufal pun kidal sama cam fikri. so huruf P, D mmg dia akan tulis terbalik. bila izan nmpak dia tulis terbalik, terus izan kat ini bukan camni. naufal kena betulkan tau sbb terbalik. terus dia terus tulis dgn betul....harap2 bukan dyslexia lah kakyong.

    BalasPadam
  13. izan,
    harap2 bukan lah...
    kena rajin ajar & latih dia..
    masalah nya bila dah dibetulkan. esok2 dia buat lagi...

    BalasPadam
  14. kak yong, sama cerita kita kak yong..nadhira pun sepesen ngan aliya, observe dulu (nama depa pun sama kan? aliya nadhirah kan?). hari ni Nurin exam sem.1. alhamdulillah dia boleh mengira & membaca dengan baik..kerisauan saya bukan takut dia tak leh jawab , tp tulis terbalik...P, B, D, d, b..nombor pun terbalik 2,3, 5,7,9.. huk3x..sungguh risau...

    BalasPadam
  15. Yatie,
    kita ni sama2 memantau.. fikri pun dah exam... x tau la camana nanti... penulisan dia la yg riso.. memang sama nampaknya masalah nurin & fikri ni...

    pasni kita leh share teknik2 nya kak... tp rasanya cuti sekolah ni kakyong nak stress kan penulisan dia..

    semalam dia tiru tulis perkataan gigi... huruf pertama g tu betul jer dia tulis.. tp kali kedua, kakyong sebut g, terus dia tulis terbalik... adeeiii... suruh dia tukor balik.., dia kata abg tulis betul dah... *garu pala si ibu*

    BalasPadam
  16. pandainya aliya, ziyad ni tah le, susah sangat pegang pensel.. jangankan nak menulis, nak ajak menconteng pun susah.... susah hati gak ni.....:(

    BalasPadam
  17. chekna,
    so far Aliya jer yg rajin.. si kakak ANis, hmmm... jauh beza dari Aliya

    BalasPadam
  18. betul kak yong, prkembangan setiap anak xsama.....

    BalasPadam
  19. saya ni pun masih dok observe anak2 ni..
    Anis dia rajin solat, tp tak suka tulis2.. huhuu..
    tp mudah kalo ajor dia baca doa pendek2..

    BalasPadam

Terima kasih atas sumbangan idea anda.. komen anda akan diluluskan sebaik saya online.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...