Khamis, 14 April 2011

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Award dari mama umar maryam

Award dari mama umar maryam

 

 

Salam bahagia,

 

Masa kat blog sana, bab2 award ni macam malas nak buat.. tapi rasanya dah tampal semua dah award yang pernah diterima kat blog sana.. so kali ini, untuk kali pertama ibu tampal award kat blog ini.. Award ni diterima dari Zety Zainal. Terima kasih Zety… memang lovely award.. Winking smile Thumbs up

 

 



 

syarat award ni kena kongsi 7 perkara random tentang diri sendiri… diri ku lah itu… Winking smile

 

pertama

sebab ayahnda ku askar.. maka membesar di merata-rata tempat.. ikut la mana jer ayahnde kena posting.. memula kat kem sg besi, pastu kem batu 10 Kuantan, masuk darjah 1 sampai darjah 3 kat Kem Oya Sibu, last sebelum ayahnde berhenti di Kem Seberang Takir, Kuala Terengganu.. so pada yang bertanya apsal sekolah kat Ganu..ini lah jawapannya.. Winking smile

 

kedua

Penakut dengan hantu.. tapi masa dok asrama dulu, tak pernah la kena histeria ke apa,  jumpa hantu pun tak pernah.. walau ade kawan kena kaco & kena ‘himpit’, kita tak kena apa2 pulak.. rupanya doa pelindung diri yang pakcik Mie bekalkan tu, mempunyai hikmahnya yang tersendiri. Smile

dan serius cakap, ibu ni memang TAKUT kalo tengok citer seram.. kalo genre seram jer.. sah-sah la tak tengok… nanti tak leh tidur malam sebab teringat2 & terbayang-bayang… ekekkeke… tapi hantu kak limah tu buleh plak layan…  Open-mouthed smile tapi ibu tak takut dok sorang2 diri, masa di kampus dulu , 2 semester dok bilik single.. pastu selalu balik tengah-tengah malam pulak tu.

 

ketiga

masa bujang dulu fanatik sangat dengan drama korea & film hindi… Winter sonata tu ntah berapa kali la dah diulang-ulang… lagipun hero2 drama korea ni comel-comel… tak macam hero melayu … ekekkeke… masa tu la… sekarang ni ramai dah hero drama/filem melayu yang comel2 dan ensem2. Filem hindi pulak sebab time tu SRK yang tengok HOT… Smile with tongue out

kalo selongkar balik koleksi VCD.. boleh kata semua filem lakonan SRK… yang kerap diulang-ulang adalah filem Mohabbaten…. lagu2 semua best.. sebab ibu suka bunyi gesekan violin… antara reason terminat Asmara (nak selit jugak kat sini… Smile with tongue out) adalah  salah satu OST lagu Surga cinta Ada band tu ade bunyian gesekan violin.. Winking smile

 

keempat

Ibu ni memang sangat suka nombor.. masa sekolah rendah, darjah 4-6, kalo dapat markah 100% tu biasa jer untuk subjek Ilmu Hisab @ Matematik.. Masa form 4, ade kawan2 yang menangis nak faham Add Math.. tapi pada ibu celah gigi jer…* (bongkak pulak kalo cakap cam ni kan…) tapi sekarang ni kalo ade yang kawan adik (budak sek men la) datang rumah tanya pasal dydx Add Math, wassalam lah… oppss, maaf, dah 22 tahun.. lupo dah… ekekekke.. Smile with tongue out

 

kelima

walaupun tak berapa nak reti baca note music, togeh togeh tu la....(letih belajor dari sekolah rendah.. pastu masuk U amik lagi ko-k musik..)  tapi boleh (dulu lah, berbelas tahun dulu) bermain alat musik gamelan seperti saron, gambang, kenong, kromong & pekin.. gendang tu buleh la sikit-sikit.. sebab musik gamelan ni note nya ikut nombor jer… Thumbs up

masa baru2 membina kerjaya sebagai Akauntan, pernah juga berhajat nak join kumpulan kebudayaan negeri Perak.. tapi manjang jer takde masa.. tu la sapa suruh jadi Akauntan.. btw, musik gamelan ni berantu tau.. tidur malam sampai terdengar2 kat celah telinga musik gamelan beralun-alun.. apa2 pun sempat la jugak 2 tahun bermain gamelan untuk UUM (tahun  1994-1995).. kan dah 16 tahun dulu tu…

 

keenam

oleh kerana teringin nak jadi penulis dan nak belajar cara nak psiko orang, (iyer lah sangat tu ).. ekekke.. paper elektif yang sepatutnya @ disyorkan ambil paper berkaitan pengurusan, tapi ibu mandaftar untuk subjek Penulisan dan Psikologi sosial… paling suka subjek Psikologi Sosial… Thumbs up Penulisan tu penin sikit.. tapi 2-2 pun dapat B jer.. huhuu.. Tak tau lah, adakah minat menulis sekarang ni dipengaruhi oleh subjek penulisan yang pernah di ambil atau pun hanya menulis ikut gerak hati.. Smile with tongue out 2-2 subjek ni pun dah lama ditinggalkan sejak 16 tahun dulu jugak.. tapi ibu ade lagi tau nota Psikologi sosial tu, masih simpan dengan baik.. kadang2 bila terasa nak baca, ibu buka jer… Smile

 

ketujuh

Pernah jadi pengawas perpustakaan semasa di sekolah rendah, darjah 5 – 6. Antara buku yang dikhatamkan adalah buku 5 Sekawan Enid Blyton edisi Melayu… Smile Memang suka sangat dengan buku-buku yang berbentuk penyiasatan ni.. lebih lagi penyiasat kanak-kanak.. Dah masuk sekolah menengah baru kenal Enid Blyton versi English.. Smile with tongue out Sebab minat pada cerita penyiasatan ni pernah buat ibu jadi addicted dengan CSI dan Criminal Mind… tapi sekarang ni, dah lama sangat tak dapat nak layan TV… huhuuuhhhh…

 

sekian…

 

dan ibu nak tag : Bee, Hanie, Syamila, Yati, Chekna, MamaYatie, Ummu Auni, Izan Ishak, kak nza, ila, ct, faryza dan semua lah kawan2 ibu yang membaca n3 ini… sebab ibu nak kenal kome.. so, kalo dah buat tu, tingggalkan pesan kat kotak komen ni yer…

 

 

salam kasih sayang,


Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


22 ulasan:

  1. cerita korean masih akk layan lagi, pelakon comel2...bahasa diorang best dengar ;p

    BalasPadam
  2. sama la kite, follow winter sonata jugak.. mmg berhantu tul cite tu..

    masa sekolah rendah suka gak ngan siri enid blyton..ada satu lagi yg geng penyiasat pompuan tu pun best jugak... apa tah nama dia..

    thanks kak yong, insyaallah, ada masa nnti saya buat tag ni..

    BalasPadam
  3. wah,nanti ila buat yer...hehehe

    BalasPadam
  4. ehh sy tak baca entri nie.hehe..

    BalasPadam
  5. yeayy,maceh k.yong sudi buat..hehehe, part takot antu x sangke ye,saye takot antu dlm mimpi je ;p
    saye pon layan koren n hindi gak,.tp time2 kuch2 hota hai dan seangkatannye,pastu skg ni xtgk dah

    BalasPadam
  6. aduhai... nama saya naik laa...
    lalalalalal nnt sy buat ye kak yong..huhuhu lama dah tak buat tag2 award ni.. aduhai..

    BalasPadam
  7. mmg gamelan berantoo...anak sulung sy skrg ni join gamelan kat sek dia..ada member dia lalu kat bilik gamelan tuh, berbunyi sendirik apdahal xde sesape kat dalam bilik tuuu

    BalasPadam
  8. Tak sangka kakyong pandai main gamelan. Memang berhantu pun gamelan tu. Gong pun sama. Yati dah jawap tag kakyong untuk award ni. Terima kasih kakyong, for the award. :)
    http://homemakers-puteri.blogspot.com/2011/04/award-dari-kakyong.html

    BalasPadam
  9. nmpknye mood blogging kkyong dah mari dgn baik... :)
    tag ek...insyaAllah akan dibuat later...thanx anyway

    BalasPadam
  10. hari ni br baca n3 ni..ngeee..akan cuba usahakan scpt mungkin since pc dah masuk wad td..harap numpang pc org mc jer ni..ahahaha

    BalasPadam
  11. k'eja,

    ari tu masa kat rumah MIL ade tgk 1 citer korea ni.. cam best jer.. tp sbb rumah kami xde astro.. so x leh la nak meroyan... lgpun tv di rumah ni lebih diguna utk anak2 belajar @ CD belajar... tu yg jrg tgk prog tv.. memang ketinggalan benor bab program tv ni..

    BalasPadam
  12. chekna,

    apa yer nama buku siri penyiasatan budak2 pepuan tu... dah lama bebenor.. x leh nak recall

    BalasPadam
  13. puankutu..
    ade komen di kotak ini = sudah mbaca n3 ni... ekkekekek...

    BalasPadam
  14. mekasih ila.. dah buat nanti kabo lah yer..

    BalasPadam
  15. zety,

    kakyong pun layan hindi time kuch2 hota hai juga.... fanatik dgn SRK... hihihiii...
    skrg ni xde la.. x de hati lagi nak follow...

    BalasPadam
  16. faryza,

    sila buat jgn malas2 tau...

    BalasPadam
  17. dah jawab award tur..
    http://dis-mysimpleworld.blogspot.com/2011/04/one-lovely-blog-award-siapa-nak-kenal.html

    BalasPadam
  18. terima kasih Yatie..

    nanti kakyong dtg jengah blog yatie..

    BalasPadam
  19. Hez,
    huhuu.. x per lah pulak jd camtu... eiii takut lah pulak..

    BalasPadam
  20. Alhamdulillah Hanie..
    dah okay, cuma malas nak BW lah pulak... hohohooooo....

    BalasPadam

Terima kasih atas sumbangan idea anda.. komen anda akan diluluskan sebaik saya online.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...