Ahad, 27 Mac 2011

Home » , , , , » Malam ni earth hour, nak layan Finale Akademi AlQuran

Malam ni earth hour, nak layan Finale Akademi AlQuran

 

 

Salam bahagia,

 

Sebelum asar tadi kami sudah pun selamat sampai ke rumah.. hari ni dari jam 6 pagi lagi kami dah tinggalkan rumah… berkampung jap kat rumah opah santan… best juga rasanya dapat berehat dari dunia online untuk seketika dan tidak berada di rumah.. Winking smile lagi best kalo dapat pergi bercuti kat tepi pantai @ pulau 2-3 hari ker… hehehhehe… Smile with tongue out

 

Malam ni, ibu nak tengok Final Akademi AlQuran.. sambil2 tu buka la FB.. rupanya malam ni Earth Hour..

 



 

Memang bagus lah kan ade kempen macam ni.. tapi takkan 1 jam jer kan.. so ade macam2 cara lagi untuk kita berjimat elektrik sepanjang hidup kita sehari-hari. Antaranya :


  • Kalo rumah kome tu ade banyak bilik., bila malam tu usoh le buka semua lampu di setiap bilik.. buka bila nak guna bilik itu ajer… .

  • dah guna lappy @ PC tu.. bila nak tidur, switch off lah semua plug yang berkenaan.


  • jika kome guna boiler, usoh le dibiorkan terpasang 24 jam.. buat le jadual @ jam2 tertentu jer.. contoh bila bangun subuh, sebelum kome nak mandi & solat subuh tu, On kan siap2.. sebelum kome pergi koje tu off kan & air panas tu kalihkan masuk dalam termos. Kalo yang dok rumah pulak, sama jugak.. sebelum jam 10 tu, off kan ajer boiler tu.. sebabnya tengahari takde nya kome nak minum air panas, air yang hampir suam tu elok le kalih ke dalam jug. Dah hampir ke pukul 4 nanti baru la On semula & masak air lain untuk minum petang.


  • gitu jugak lah dengan TV.. kalo takde sebab nak tengok, tutup ajer lah.. wonder jugak sebab ade orang (ni merujuk mak2 yang dok rumah yer) bangun pagi jer terus ON tv.. dan selagi tak tidur malam selagi tu la TV tu ON… huhuu…


  • mesin basuh… kalo nak berjimat, & anak tak ramai, kumpul kain baju untuk 2 hari baru basuh.. macam ibu ni la.. tiap2 hari mesin tu jalan, tapi hari ni basuh kain baju, esok pulak basuh cloth diapers.. Winking smile


 

selebihnya .. kome pikir sendiri lah yer… kome kan semua nya ceghodik-ceghodik belaka… Thumbs up kome lagi arif pasal hal nak berjimat ni..

 

 



gambor ni kidnap dari utusan Malaysia

 

So, malam ni kita OFF lampu tapi TV & lappy tetap ON…. erkkkk

 

 

salam kasih sayang,


Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...